VISSZA Konyha határok nélkül – így készülj a kerti grillszezonra!

Konyha határok nélkül – így készülj a kerti grillszezonra!

Konyhai trükkök
2019. 03. 12
Konyha határok nélkül – így készülj a kerti grillszezonra!

Nyáron a konyha a kertbe költözik, sőt, már egészen tavasz középtől élvezhetjük a finom falatokat kint a szabadban! A feledhetetlen közösségi sütögetésekhez vagy a gondtalan hétköznapi kerti gasztropillanatokhoz azonban elengedhetetlen a megfelelő eszközök beszerzése, a kényelmes és funkcionális elrendezés kialakítása, és nem utolsó sorban a szemet gyönyörködtető, kerti grillek beüzemelése. A 2019-es, jubileumi Konyhakiállításon egy külön elkerített világ várta a kerti konyhák szerelmeseit, alább pedig összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót, hogy felkészülten vághass bele az előtted álló kerti parti sorozatba!

Légy őszinte magaddal!

Tedd fel magadnak a fontos kérdéseket! Milyen gyakran szeretnél a szabad ég alatt vagy a teraszon sütögetni? Hétköznap is használatba vennéd a kerti sütőt vagy pirosbetűs napokra tartogatod az élményt? Szűk körben szeretnéd élvezni a szaftos falatokat, vagy inkább nagyobb társaságban, családi körben rendeznél nagyszabású kerti partikat? Mennyire vagy kísérletezős típus? A klasszikus szalonnasütés a te asztalod, a kemencében sült tökéletes olasz pizza titkát kutatnád vagy a barbecue partik világa vonz? A kerti gasztronómia tárháza szinte végtelen, jobbnál jobb megoldásokból válogathatsz, így sok időt és energiát takaríthatsz meg magadnak, ha már a kezdeti nézelődést is célirányosan végzed.

Tájékozódj alaposan!

Mielőtt beszerző körútra indulnál, nézz körül a neten és tájékozódj tapasztalt ismerőseidtől! A piacon lévő profi márkáknál szinte biztos, hogy előbb-utóbb megtalálod a neked való megoldást, ami tökéletesen kielégíti minden igényedet, hiszen a kisebb mobil grillektől kezdve az ambiciózus épített kemencékig szinte minden variációt megtalálsz. Az elektromos grillek bár kevésbé hangulatosak, és a füst aromájáról is le kell mondanod, viszont egyszerűbb őket beüzemelni, kontrollálni, és zárt térben is használhatók. A gázgrillek szintén nem hozzák a füstös aromát, azonban ezek is azonnal beüzemelhetők és használatra készek. A hagyományos faszenes grillek pompás ízzel ajándékozhatnak meg, szinte bárhol felállíthatók, viszont az időzítésre ügyelni kell a sütögetésnél. Az épített betongrillek tartósak, tömegüknek köszönhetően meghatározó térszervező erőt képviselnek, viszont sütési felületük korlátozottabb, és csak nagy idő- és erőforrás befektetéssel alakíthatók vagy cserélhetők. A lényeg, hogy minden megoldásnak megvannak az előnyei és a hátrányai, amiket tisztán kell látni ahhoz, hogy olyan döntést hozz, amivel hosszú távon elégedett leszel.

Szerelkezz fel megfelelően!

Igazán minőségi eredményt csak megfelelő alapanyagok és eszközök felhasználásával lehet elérni. A kerti sütés egyik legnépszerűbb formájára, a grillezésre is igaz ez: mielőtt akcióba lendülsz, szerezz be minden szükséges segédeszközt, hogy a sütés közben a kulináris missziódra és a jó hangulatra tudj fókuszálni! A teljesen nyilvánvaló sütő beszerzésén túl gondolj a hő- és tűzálló kesztyűre, a megfelelő hosszúságú, erős, rozsdamentes acél fogóra, és forgatólapátból vagy spatulából is jó, ha már az elején beszerzel kettőt. Emellett a professzionális eredményért egy pontos hőmérőre is érdemes gondolnod, hogy ne érjenek meglepetések a tálalásnál. Bizonyos grillekben találsz beépített termométert, de akár egy maghőmérő is segítségedre lehet, amivel a hús belső hőmérsékletét ellenőrizheted.

Ügyelj a tisztaságra!

Koszos kötény, tiszta pult – hangzik a konyhában mozgók számára ismerős mondás, ami egy egyszerű, de nagy igazságra mutat rá. Ahogy a konyhádban is fontos, hogy ne „szaladjon”, a kerti gasztronómiában is érdemes odafigyelned, hogy mind a munkakörnyezeted, mind pedig a munkaeszközeid tiszták és használatra készek legyenek. Érdemes beszerezni egy kemény sörtéjű, erre a feladatra kinevezett kefét, amivel minimum sütés előtt és után is megtisztítod a fogókat és a rácsot. Utóbbit érdemes kicsit felmelegítened a tisztítás előtt, hogy könnyebben megszabadulj a szennyeződésektől, ezt követően pedig finoman megolajozni, hogy elkerüld a makacs, ragaszkodó égéstermékeket.

Vidd ki a konyhát a szabadba!

Kerti szabadság ide vagy oda, a sütés-főzés ergonómiai szabályai nem változnak. Ügyelj arra, hogy minden szükséges alapanyag és eszköz kéznél legyen, ne pedig az utadban! Az alapvető szellőzési és biztonsági követelmények miatt hagyj bőven teret a tűzrakó körül, de tarts megfelelő pakolófelületet, hogy ne kelljen minden alkalommal nagy mozdulatokat tenned, mikor újabb adag zöldségért, húsért vagy fűszerért nyúlnál! Készülj fel a váratlanra: a „biztonsági mentésekre” is legyen terved, ha valami nem úgy alakul, ahogy elképzelted, így nem landol a pázsiton az, ami nem oda való!

Adj időt magadnak!

Ha alacsony fenntartású kültéri főzési lehetőséget szeretnél, érdemes olyan eszközökbe fektetned, melyek kiállják az idő próbáját. A leghosszabb élettartam érdekében érdemes a beépített kinti sütő építtetését számításba venned, mely egy kő fronttal vagy egy gránit munkalappal megspékelve igazán ízléses és időtálló megoldást jelent. A kő felületek az időjárás viszontagságait is jól bírják, így biztos lehetsz benne, hogy a tavasz közeledtével a grilled készen áll a használatra!

Szíved szerint már szaladnál is a kertedbe, és izzítanád a grillt? Látogass el 2019. március 22-24. között a Budapest Arénába, ahol a Gardenexpón nem csak a kerti sütögetés legprofibb eszközeit térképezheted fel, de a kiállítóktól még több hasznos tanácsot és tippet is megtudhatsz!

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!