BACK Egészséges életmód fenntarthatóan: tévhitek és cáfolatok

Egészséges életmód fenntarthatóan: tévhitek és cáfolatok

2023. 01. 20
Egészséges életmód fenntarthatóan: tévhitek és cáfolatok

Vannak olyan konyhai gépek, amik nélkül tudunk élni - egészen addig, amíg nem kerül egy az otthonunkba, utána viszont a napi rutinunk elengedhetetlen részévé válnak. Széles körű tapasztalatok és tengernyi felhasználói visszajelzés alapján állíthatjuk, hogy napjaink slágerterméke - az airfryer - pont ilyen.

Az okok egyszerűk, de nagyszerűk. Hamarabb felmelegszik, mint egy sütő, így energiatakarékosabb, sőt, egy kisebb háztartásban akár a sütőt ki is válthatja, de mikró helyett is jól használható, így helyet takaríthatsz meg vele (bár elpakolni valószínűleg nem fogod). A legnagyobb előnye azonban az, hogy zamatos, ropogós, vitamindús ételeket készíthetsz vele, minimális zsiradék felhasználása mellett. Emiatt hű társad lehet az egészséges életmód felé vezető úton, ami jó szándékkal és tévhitekkel van kikövezve.

A Cosori AirFryer képviseletében Krénn Diána életmód blogger, TikTokker osztotta meg saját tapasztalatait - a gyakori tévhiteket, amik az ő dolgát is megnehezítették az életmódváltása során, és azt, hogyan sikerült felülkerekednie rajtuk. Mit gondolt Dia az életmódváltásról azelőtt, hogy leadott 29 kilót? Milyen egészséges fogásokat tudsz könnyen és gyorsan elkészíteni a hét bármely napján, amik nem járnak lemondással? Milyen előnyei vannak a forrólevegős sütőknek a hagyományos eljárásokkal szemben? Cikkünkből megtudhatod!

Tévhit #1 - Este ne egyél!

“Általánosságban véve talán az egyik leggyakoribb tévhit, hogy este már nem szabad semmit enni. A vacsora nagyon fontos része a napomnak, így meg kellett tanulnom, hogy ehetek este is, csak jobb, ha ilyenkor már kerülöm a felesleges szénhidrátokat. Inkább választok egy könnyed zöldségágyon sült halat vagy egy tartalmas salátát zsírszegény grillezett sajttal, amit AirFryer sütőben készítek el.”

A forrólevegős sütők használata gyerekjáték: az érintőgombos kijelzőn gyorsan és egyszerűen kiválaszthatod a használni kívánt funkciókat, az előre beállított programok pedig klasszikusabb és újhullámos ételek elkészítésében is támogatnak. Könnyű, kímélő és egészséges vacsorákkal ajándékoznak meg, miközben megszabadítanak a kellemetlen, nehéz szagoktól.

Tévhit #2 - Búcsú az édességektől

Kezelhető mérete ellenére a kompakt AirFryer megdöbbentő változatosságot kínál - süthetünk benne zamatos zöldségeket, szaftos húsokat, főzhetünk köreteket, de akár desszert is készülhet benne, legyen szó sütikről, pitékről, leveles tésztákról vagy aszalványokról.

“Mióta életmódot váltottam, többet nassolok, csak nem mindegy, mikor és mit! Uzsonnára készítek például egy fehérjében gazdag pohárdesszertet, némi piros gyümölcs és hozzáadott cukortól mentes, rostokban gazdag keksz kíséretében. A szakemberektől azt tanultam, hogy ha dobok hozzá még egy kevés kollagént, az abban lévő fehérje még inkább lassítja a szénhidrátok felszívódását. Az AirFryerem segítségével akár egy mini tortát is süthetek pillanatok alatt, reform alapanyagok felhasználásával.”

Tévhit #3 - “Nekem erre nincs időm!”

“Amióta életmódot váltottam sokkal tudatosabb lettem, így az időbeosztásom is nagyon sokat fejlődött. Számomra a kaotikus napok sokkal nagyobb stresszt okoztak, volt, hogy ebédig csak egy kávét ittam, ami ma már elképzelhetetlen számomra. Persze édesanyaként és marketing menedzserként mostanság is vannak még rohanós napok, de ezekre az időszakokra mindig van az autóm kesztyűtartójában egy-egy kis csomag cukormentes keksz vagy néhány szem mandula. Ha el is csúszik az ebédem, nem éheztetem ki magam annyira, hogy aztán túlevés legyen a vége, amikor az ebédre kerül a sor.”

A forrólevegős sütő tökéletes választás tapasztaltabb szakácsoknak és azoknak is, akik esténként nem szívesen töltik a konyhában az időt, vagy gyorsan szeretnének akár több főt megvendégelni. Egy sütéssel négy főre elegendő vacsorát is készíthetünk nagyjából fél óra alatt, de egy esetleges vendégség sem fog ki rajtunk.

Sokan nem is magától a főzéstól, hanem az azzal járó nehézségektől, a takarítástól és mosogatástól ódzkodnak. Nekik egészen új dimenziókat nyithat az AirFryer, aminek kosara könnyen tisztítható, a tapadásmentes bevonatnak köszönhetően az étel nem tapad le. A papír vagy szilikonos betétek még egyszerűbbé teszik az eszköz tisztán tartását.

Tévhit #4 - Soha többé nem ehetek “normálisan”

“Amióta életmódot váltottam, úgy gondolom, hogy sokkal változatosabban étkezem, sőt, szinte minden “normális” ételt el tudok úgy készíteni, hogy az tápanyagokban gazdag és kímélő legyen. Az AirFryer sütőmben például a korábban olajban kisütött rántott húst is el tudom készíteni, minimális zsiradék felhasználásával.”

Minden családban megvannak azok az ételek, melyek nélkül elképzelhetetlen lenne a vasárnapi ebéd, a húsvéti vagy karácsonyi lakoma. Magyar emberként pedig szinte szentimentális viszonyt ápolunk a fűszeres, zsíros vagy éppen bő olajban kisütött, rántott ételekkel. A technológia vívmányainak köszönhetően nem kell lemondanunk ezekről a fogásokról akkor sem, ha fontos számunkra az egészséges életmód.

A bő zsiradékban készült ételek zsírtartalma akár 20%-kal is megnövekedhet a sütés alatt, ezzel arányosan nő a kalória- és csökken a vitamintartalom. A Cosori forrólevegős fritőz az olajsütővel ellentétben csak az olaj töredékét használja fel az ételek elkészítéséhez, ​​általában elegendő csupán olajjal megpermetezni az ételeket. Használata emellett sokkal biztonságosabb, hiszen a forró olaj nem tud megégetni. Nem utolsó sorban pedig környezetbarátabb alternatívát kínál, hiszen sütéskor nem keletkezik használt olaj, így azzal sem kell bajlódni, hogy hol érdemes leadni a környezetszennyező olajat.

Tévhit #5 - A szépségért szenvedni kell

“Sok-sok évig azt gondoltam, a diéta egy szükséges rossz ahhoz, hogy ne egy elhízott ember nézzen vissza rám a tükörből. Az életmódváltás számomra elsődlegesen egészségügyi kérdés volt. Bár nem a tükörben látott kép megváltoztatása volt a legfontosabb célom, rájöttem: ha egészséges vagyok, nagyobb esély van arra, hogy a tükörben is olyan valaki nézzen vissza rám, akire mosolyogni tudok.”

Számtalan előnye ellenére érdemes körültekintően eljárni az airfryerre való átállás során. Az igazán ízletes végeredmény érdekében hasznos beszerezni egy speciális szakácskönyvet, látogatni a márka receptgyűjteményét és blog szekcióját, valamint alaposabban tájékozódni az eszköz tulajdonságaival kapcsolatban. Kiváló alkalom erre a március 3-5. között megrendezésre kerülő Konyhakiállítás, ahol hasznos tanácsokkal, praktikus tippekkel és élményekkel gazdagodhatsz. Addig is szerezd be kedvezményes belépődet a Jegyek oldalon, csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon!

BACK
Thank you, you have successfully subscribed to the newsletter!
An error occurred! (0)
Newsletter
Sign up to our newsletter to receive news and firsthand information about the expo
Follow us
Follow us on social media for more news and inspiration.bClick here and get ready for the Kitchen Show with us!


Follow us
Follow us on social media for more news and inspiration.bClick here and get ready for the Kitchen Show with us!