BACK Konyhai trendhatározó 2023

Konyhai trendhatározó 2023

Trends
2022. 11. 15
Konyhai trendhatározó 2023

Milyen megoldásokkal varázsolhatsz egy helyiségből nagybetűs konyhát magadnak? Melyek a legnépszerűbb designtrendek, amik nem csupán a szemnek, de a léleknek is kedvesek? Milyen anyagok, színek és kombinációk uralják napjaink stílusos konyháit? A Konyhakiállításon 2023. március 3-5. között minden kérdésedre választ kaphatsz, de addig sem hagyunk inspiráció és ötletek nélkül! Cikkünkben a 0614 Design stylistja, Hortobágyi Kata szakértői segítségével nem kevesebb, mint 14 inspiráló irányt mutatunk be, amelyekkel igazán egyedivé és aktuálissá teheted konyhádat. Tarts velünk!

1. Trükkös tükrök

A teret optikailag bővítő megoldások tárháza igen gazdag, gondoljunk csak a világos tónusok, a lebegő vagy lábakon álló bútorok, esetleg a csíkos minták alkalmazására. Ha kisebb méretű a konyhád, a szokványos megoldások helyett bátran alkalmazz tükröket a szekrények frontjain! A tükör frontok remekül belesimulnak bármilyen közegbe, miközben izgalmas csavarral verik vissza a fényt, így a térélményt nem csak tágítják, de gazdagítják is. Viszont kisgyerekkel csak akkor válaszd ezt a megoldást, ha nem vagy rest az ujjlenyomatokat és egyéb maszatokat rendszeresen takarítani.

2. Színterápia

A színek pszichológiai hatásáról manapság már nem igazán kell győzködni senkit. A minket körülvevő tónusok zsigeri szinten indítanak el folyamatokat az agyunkban: megnyugtatnak, inspirálnak vagy egyszerűen csak boldoggá tesznek. Sehol nincs a színeknek nagyobb jelentősége, mint a saját otthonunkban, használd hát ki a bennük rejlő lehetőségeket szaturált színekkel! Az élénk színeket klasszikus fehérrel és feketével kombinálva erőteljesebben kiemelheted, ami izgalmas vizuális hatást kölcsönöz az enteriőrnek!

3. Vörös tónusok

A konyha az otthon szíve és lelke, egy olyan helyiség, ahol ízek, élmények és érzelmek születnek. Ezt a hívogató atmoszférát erősítheted meg vörös tónusokkal. A piros szín árnyalatai képesek az érzelmek talán legszélesebb skáláját előidézni bennünk: közvetíthetnek szeretetet, szenvedélyt, merészséget, erőt, melegséget, inspirációt is. Ha igazán drámai, markáns hatást szeretnél elérni, egy vörös szekrénnyel vagy fronttal biztosan sikerülni fog.

4. Eklektikus anyaghasználat

A biztonságos, hagyományos anyagpárosításoknak búcsút intettünk, új időszámításunkat az eklektikus kombinációk uralják. Divatossá vált a burkolatokon és finisheken belüli keveredés, a többféle kő, vagy a festett és natúr fafelületek társítása. A tégla a csempe burkolatokkal, a különböző fémek és a természetes kövek a gyönyörű fa erezetekkel szintén jól mutathatnak együtt, izgalmas, nemmindennapi karaktert kölcsönözve a konyhádnak.

5. Látványos falikarok

Bár a konyha továbbra is a sütés-főzés központja, szerepe átalakult és kibővült az évek során: ez a helyiség lett az egyik legtöbb embert vonzó szórakozóhelyünk, ahol kikapcsolódhatunk a barátokkal, letudhatunk egy gyors online meetinget a kollégákkal, vagy ahol a gyerekek befejezhetik a házi feladatukat. Fontossá vált, hogy olyan rugalmas konyhai világításba fektessünk, amely minden forgatókönyv esetén megállja a helyét. A megváltozott funkciókat flexibilis enteriőrdesign megoldások követték, például a konyhába költöztek a mozgatható, állítható és látványos falikarok.

6. Zöld márvány és kövek

A zöld márványok és kövek az egyik legnépszerűbb konyhai designtrendek közé tartoznak az utóbbi időben. Természetes, kortalan luxust, kiegyensúlyozottságot és nyugalmat sugároznak, így sokak kedvencévé váltak. Viszont ahány ház, annyi megoldás - a zöld kövek tengernyi árnyalatával és textúrájával találkozhatsz a modern otthonokban, a világos, már-már mentába hajló tónusoktól sötét smaragd és méregzöldig.

7. Polcok az ablaknál

Helyezd el kerámia, üveg vagy porcelán tárgyaidat látható helyen, emeld ki őket természetes fénnyel, hogy minden nap gyönyörködhess teljes pompájukban! Az ablakok elé függesztett légies polcok nem csak praktikus, extra pakoló felülettel ajándékoznak meg, egyedi étkészleteidnek és kiegészítőidnek is szofisztikált porondot biztosítanak. Ha pedig téged is elkapott a szobanövény láz, ezzel a fogással újabb szintre emelheted a beltéri kertedet.

8. Feminin púder

A világos rózsaszín és a pasztell tónusok sokféle enteriőr koncepcióba beilleszthetők. Jól mutatnak egy klasszikus vagy country stílusú térben, egy csipet melegséget csempészhetnek egy minimalista, skandináv konyhába, lágyabbá tehetik a modern vagy csillogóan elegáns enteriőrt is. Fával párosítva bensőséges hatást érhetsz el velük, kövekkel, márvánnyal, arany vagy réz kiegészítőkkel kombinálva tökéletes alapot kínálnak egy kifinomult atmoszféra megteremtéséhez, de egy fiatalos, bohém térbe is kiválóan illenek.

9. Bordázott üveg

A bordázott üveg a matt és egyéb texturált társaihoz hasonlóan sokoldalúan alkalmazható a konyhákban. Megjelenhet a felsőszekrények fronjaként, kiegészítőkben, sőt, akár nagyobb felületeken is, például egy kamrát rejtő tolóajtón. A bordázott típus alkalmazásával nem veszítjük el az üveg jótékony fényáteresztő hatását, miközben megfűszerezzük egy csipet titokzatosággal azt, ami különösen jól jön akkor, ha nincs alkalmunk vagy kedvünk a takart területet rendszerezni.

10. Heavy metal

A szálcsiszolt rozsdamentes acél konyhák a modern design szerelmeseinek álmait testesítik meg, azonban önmagukban gyakran rideg benyomást keltenek. Más természetes anyagokkal, például márvánnyal és kiváltképpen fával együttesen alkalmazva megőrizhető ez a szupermodern megjelenés, miközben bensőségesebbé válik az összhatás. Tovább lágyíthatod fém konyhád maszkulinitását organikus, íves formavilág térbe komponálásával is.

11. Színes tűzhelyek

Legyen szó régi vagy új konyháról, egy színes tűzhellyel igazán egyedivé teheted a teret. Egy ilyen látványos, masszív szerkezet az egész konyhát öltözteti, kiemelve a helyiség egyik legfontosabb területét, ahol az igazán különleges fogások készülnek.

12. Natúr és monokróm harmónia

A monokróm konyhák népszerűségének egyik oka, hogy bármilyen hangulathoz illenek, mégis a modern és minimál stílus kedvelői választják leggyakrabban. A kiegyensúlyozott és visszafogott monokróm teret természetes kövekkel, szép fafelületekkel, organikus, lágy formákkal tudod harmonikusabbá tenni, szintén fa, üveg, kerámia kiegészítőkkel, fémes felületű tárgyakkal pedig izgalmasabbá varázsolhatod őket.

13. Kuckós tűzhelyek

A kályhafülkék a tizenkilencedik században terjedtek el, amikor egyre több helyen alkalmazták a sütő-melegítőfülkék beépítését az előző század behemót kályháiba. A tűzhely fülkébe való behelyezése elősegítette a kályha hőjének visszatartását és a konyha tűzállóságát. Minél mélyebb, annál impozánsabb és hatalmasabb a fülke. Ezek a fülkék látványos helyet kínálnak csempéknek, köveknek, sőt, akár kicsi polcok is kerülhetnek az oldalaiba.

14. Újrahasznosított bútorok

A tudatos vásárlók körében egyre nő a használt konyhabútorok iránti kereslet, valamint az okos és mutatós DIY megoldások iránti érdeklődés. Az elmúlt évek fenntarthatósági törekvéseinek nyomán ez a csoport folyamatosan új tagokkal bővül, hiszen a környezet kímélése mellett nem elhanyagolható szempont, hogy a pénztárcánkat is kíméli. A meglévő bútorok felújítása mellett természetesen beépíthetsz régi bútorokat, fiókokat, ajtókat is az új bútorodba. A régi és az új elemek kontrasztos vegyítésével személyes és eklektikus hatást érhetsz el.

Szeretettel várunk március első hétvégéjén a Budapest Arénában az ország egyetlen konyhai nagykiállításán! Idén is innovatív újdonságokkal, izgalmas programokkal és ingyenes tanácsadásokkal készülünk, hogy a legtöbbet tudd kihozni épülő- vagy átalakítás alatt álló konyhádból! Addig is csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon!

BACK
Thank you, you have successfully subscribed to the newsletter!
An error occurred! (0)
Newsletter
Sign up to our newsletter to receive news and firsthand information about the expo
Follow us
Follow us on social media for more news and inspiration.bClick here and get ready for the Kitchen Show with us!


Follow us
Follow us on social media for more news and inspiration.bClick here and get ready for the Kitchen Show with us!