VISSZA Konyhai ergonómia – hogyan rendezd be a konyhádat?

Konyhai ergonómia – hogyan rendezd be a konyhádat?

Tervezési tippek
2019. 01. 18
Konyhai ergonómia – hogyan rendezd be a konyhádat?

Az álomkonyháról nem csak álmodni lehet. A mesebeli konyha azonban nem a tökéletes színek, anyagok és eszközök kiválasztásánál kezdődik. Érezted már valaha, hogy hiába választottad ki a legszebb szekrényt, hiába a csodaszép gránit pult, a mesteri eszközpark, amit bármelyik mesterséf megirigyelhetne – valami nem stimmel? Megfigyelted már, hogy – bár mindig is szívesen sürögtél forogtál a konyhában, mégsem töltesz el a sajátodban annyi időt önfeledten, mint amennyit szeretnél? Lehet, hogy tudjuk, hol a bökkenő! Ha még nem hallottál a mágikus konyhai „arany háromszögről”, alább megtudhatod a titok nyitját, hogy a következő konyhád valóban az igazi legyen!
A konyhai arany háromszög, eredeti nevén kitchen work triangle egy majd’ 100 éves felismerés eredménye, mely azóta is a konyhai ergonómia meghatározó vezérelve. Az alapvető koncepció egyszerű: ahhoz, hogy kényelmesen és hatékonyan tudj mozogni és tevékenykedni a konyhádban, a három fő munkaterület – főzőlap vagy tűzhely, hűtő és mosogató – optimális elrendezése szükséges. A három terület a három csúcs, az általuk alkotott síkidom pedig ideális esetben egy olyan háromszög, mely:

Ez a négy alapelv kiállta az idő próbáját, és az 1920-as évek óta meghatározza az otthoni konyhák ergonomikus kialakításának alapvető pilléreit. Az évek során persze némiképp átalakultak a szokások, amelyek jelentősen formálták a konyhai munkamegosztást és az ott végzett tevékenységeket, ezzel új igényeket, elvárásokat támasztva a modern konyhákkal szemben. A konyhák eltérő mérete és funkciói újabb állomásokat, pontokat rajzolhatnak ki, és egyre népszerűbbé vált a közös alkotás is, a konyhai csapatmunka, ahol egyszerre többen szorgoskodnak a különböző posztokon.
Emellett a rendelkezésre álló eszközök, bútorok és kiegészítők palettája is jelentősen szélesedett. Új világítástechnikai megoldások, innovatív gépek és kiegészítő eszközök színes tárháza teheti a sütés-főzés örömét még kényelmesebbé, ha ezek elhelyezését, tárolását az életszerű használat vezérli.
Gyere el a 10. Konyhakiállításra 2019. március 1-3. között a Budapest Arénába, és fedezd fel a legfrissebb trendeket, a legújabb kis- és nagygépeket és konyhai eszközök, amivel igazán élvezetessé teheted a konyhádban eltöltött perceket! Addig is tarts velünk itt a blogon, ahol további tippeket, trükköket és praktikákat sajátíthatsz el a tervezés, tárolás és gasztronómia területén!

 

VISSZA
Köszönjük, sikeresen feliratkoztál a hírlevélre!
Hiba történt (0)
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!
Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!


Kövess minket!
Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!